Pesto, w odniesieniu do oryginalnej potrawy pesto alla genovese, to sos pochodzący z miasta Genui we Włoszech. Tradycyjnie przyrządza się je z liści bazylii, kruszonego czosnku, europejskich orzeszków piniowych, grubej soli oraz twardego sera (np. Parmigiano) i oliwy z oliwek.
Jego wariacja - pesto ze szpinaku! Uwielbiamy je ponieważ jest trochę inne w smaku, a zarazem tańsze w wykonaniu (po prostu używamy szpinaku zamiast tradycyjnej bazylii). Przepis ten jest bardzo elastyczny, a Ty możesz wykazać się kreatywnością! Zapewniam, że pesto ze szpinaku stanie się Twoim nowym sosem do wszystkiego :)
- W robocie kuchennym wymieszaj szpinak, orzeszki (my użyliśmy pistacji), ser parmezan, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, skórkę z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Miksuj aż uzyskasz prawie gładka konsystencje (w razie potrzeby skrobiąc boki miski szpatułką).
- Przechowuj pesto w lodówce, zalane oliwa aby nie dochodziło do procesu utleniania i ciemnienia pesto
Krocz swoją drogą do uzyskania tego co najbardziej smakuje Tobie i Twoim najbliższym. Do szpinakowego pesto dodaj np. więcej czosnku, który nada intensywności, bądź miodu i cytryny, które złagodzą doznania smakowe.
Smacznego!