Gęś pieczona - tradycyjny przepis na 11. listopada
Pieczona gęś nie jest tak popularna jak indyk na świąteczną ucztę - ale naprawdę warto ją rozważyć, jeśli masz ochotę na zmianę.
Jest naprawdę pyszna!
Kup zestaw TUTAJ

Mięso jest bogate i soczyste, skóra ma kolor złota, a gęsi tłuszcz jest jak płynny nektar, z którego można przyrządzić wspaniałe pieczone ziemniaki.
Ponadto, gęsina jest zaskakująco chuda i zawiera "zdrowe dla serca" tłuszcze jednonienasycone.
a propos gęsi:
Poproś rzeźnika, aby przygotował ją dla Ciebie: Wystarczy, że usunie nogi i nadmiar tuszy, posieka skrzydła i szyję na 2 cm kawałki oraz usunie wahacz (dzięki temu gęś łatwiej się rzeźbi).
Gdybyś miał piec ptaka w całości, to pierś byłaby przesmażona, a nogi twarde. Tak więc przygotowanie jest kluczowe.

Składniki:

  • 1 gęś o wadze około 1,5 kg,
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • gęsie podroby z wątróbką,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku
  • sól,
  • pieprz.

 

Pamiętaj by namoczyć suszone grzyby!

Jak to zrobić?

Garść suszonych grzybów zalewamy chłodną, ale nie bardzo zimną, wodą. Niewielka ilość wystarczy, by nie wypłukać całkowicie aromatu. W przypadku różnych gatunków grzybów moczenie może zająć od kilku do kilkunastu godzin, a nawet całą noc.

 

Przygotowanie:

  1. Umyj swoją gęś, następnie osusz i rozetnij.
    Następny krok będzie nieco bardziej wymagający dla mniej wprawionych, czyli pora na wyluzowanie gęsi z kości,
  2. Dokładnie natrzyj ją pieprzem i solą,
  3. Kości wyjęte wcześniej, podroby oraz namoczone grzyby zalej 1500 ml gorącej wody i gotuj przez 15 min,
  4. Oczyść przygotowane warzywa, dorzuć je do kotła i gotuj przez 30 minut,
  5. Kasza gryczana niepalona -  wymieszaj ją z jajkiem i wysusz rozcierając grudki,
Powrót do wywaru
  1. Odcedź wywar i odparuj do momentu uzyskania 600 ml płynu,
  2. Podroby oddziel od mięsa i drobno posiekaj wraz z grzybami, po czym dodaj oba te składniki do wywaru.
    Dodatkowo uzupełnij go masłem z majerankiem.
  3. Sól i pieprz - przypraw nimi wywar (z umiarem) i dodaj kaszę z jajkiem,
  4. Taki farsz przykryj i umieść na 45 minut w nagrzanym piekarniku do 150° Celsjusza.

Nadzienie do pieczonej gęsi wystudź i rozpocznij faszerowanie nim oczyszczonej gęsi. 
*miejsce nadziewania należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim,


Gotowego nielota umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym,
*czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ptaka.

    Gęś o wadze 1,5 kg powinna być pieczona przez 1 godzinę od czasu do czasu polewana tłuszczem.

    Przyjmij zasadę, że na każde 500 g mięsa trzeba piec je o 20 minut dłużej w temperaturze 175° Celsjusza.

    animacja gotowe jgęsi

    Przyprawy

    Według tradycji pieczona gęś przyprawiana jest majerankiem.
    Szczególnie polecamy dodać suszony majeranek, gdy wkładasz do wnętrza jabłka.

    Dodatkowo warto zastanowić się nad poniższymi przyprawami:

    • suszony koperek,
    • suszona natka pietruszki,
    • tymianek,
    • rozmaryn.

    Z czym można ją zjeść?

    To pole pozostawiamy do własnej inwencji twórczej, ale jeśli z pośpiechu jej zabraknie, możemy zasugerować by podać ją z surówką z czerwonej kapusty, kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami.

    Smacznym rozwiązaniem są także domowe frytki z batatów.

     

    Smacznego!

    P.S.

    Dajcie nam znać na naszych social mediach, czy przepis wpadł w wasze gusta!

    Produkty powiązane

    Pietruszka - dostarczymy prosto do Twoich drzwiPietruszka
    Tylko Zdrowe Produkty Pietruszka
    Cena sprzedaży3,99 zł
    Cebula - dostarczymy prosto do Twoich drzwiCebula w łusce
    Tylko Zdrowe Produkty Cebula w łusce
    Cena sprzedaży3,91 zł
    Marchewka - dostarczymy prosto do Twoich drzwiMarchewka
    Tylko Zdrowe Produkty Marchewka
    Cena sprzedaży1,99 zł