Nadziewane łódki z cukinii

Składniki
- 1 szklanka (185g) gotowanej komosy ryżowej
- 2 średnie cukinie
- ½ małej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ małej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ szklanki (60g) surowych orzechów włoskichych
- łyżeczka soli pieprzu
- 1 cytryna (sok)
- ¼ szklanki (12g) posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie krok po kroku
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W mikserze/blenderze wymieszaj orzechy włoskie, połowę soku z cytryny, cebulę, czosnek, paprykę, sól, pieprz i pietruszkę. Miksuj pulsacyjnie, aż orzechy włoskie zostaną pokruszone na małe kawałki.
3. Dodaj ugotowaną komosę ryżową do mieszanki z orzechami włoskimi i kilka razy zmiksuj, aby połączyć. Odłóż na bok.
4. Pokrój obie cukinie wzdłuż i odetnij czubek. Wydrąż miękki środek cukinii, aby zrobić miejsce na nadzienie.
5. Włóż równomiernie mieszankę z orzechów i komosy ryżowej do łódeczek z cukinii i lekko dociśnij. Wylej resztki soku z cytryny na łodzie (opcjonalnie - pomiń, jeśli wolisz).
6. Łódeczki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 25 minut, aż cukinie będą miękkie w środku.
7. Podawaj na gorąco lub przygotuj poprzedniego wieczoru na szybki zimny lunch.
Wskazówka: Aby usprawnić przygotowania, wcześniej ugotuj komosę ryżową, ostudź i przechowuj w lodówce.