Pieczone placuszki z dyni

Sezon na dynie mógłby trwa cały rok!

Fantastyczne i smaczne smażone placki dyniowe z cebulą i czosnkiem, to świetna alternatywa na lżejszy posiłek.

Przepis:
1. Dynie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (aby się szybciej upiekły)
2. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż zmiękną
3. W międzyczasie podsmażamy cebul i czosnek
4. Upieczoną dynie blendujemy
5. W miseczce mieszamy zmiksowaną dynie, cebulę, czosnek oraz mąkę i troszkę bułki tartej, tak aby otrzymać masę o lekkiej konsystencji (możliwej do uformowania placków). Przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Masę na placki nakładamy łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem i smażeymy przez 2 min z każdej strony (usmażone placki można włożyć na kilka minut do piekarnika aby były bardziej chrupiące)
7. Serwujemy z natk pietruszki, która dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jest świetnym dodatkiem do każdej potrawy ;)

Smacznego!