Pieczone placuszki z dyni

Sezon na dynie mógłby trwa cały rok!

Fantastyczne i smaczne smażone placki dyniowe z cebulą i czosnkiem, to świetna alternatywa na lżejszy posiłek.

Przepis:

  1. Dynie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (aby się szybciej upiekły)
  2. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, aż zmiękną
  3. W międzyczasie podsmażamy cebul i czosnek
  4. Upieczoną dynie blendujemy
  5. W miseczce mieszamy zmiksowaną dynie, cebulę, czosnek oraz mąkę i troszkę bułki tartej, tak aby otrzymać masę o lekkiej konsystencji (możliwej do uformowania placków). Przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Masę na placki nakładamy łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem i smażeymy przez 2 min z każdej strony (usmażone placki można włożyć na kilka minut do piekarnika aby były bardziej chrupiące)
  7. Serwujemy z natk pietruszki, która dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jest świetnym dodatkiem do każdej potrawy ;)

Smacznego!

Produkty powiązane

Dynia piżmowa - dostarczymy prosto do Twoich drzwiDynia piżmowa
Tylko Zdrowe Produkty Dynia piżmowa
Cena sprzedaży3,99 zł
Czosnek - dostarczymy prosto do Twoich drzwiCzosnek
Tylko Zdrowe Produkty Czosnek
Cena sprzedaży3,49 zł
Szczypior z cebulką - dostarczymy prosto do Twoich drzwiCebula dymka
Tylko Zdrowe Produkty Cebula dymka
Cena sprzedaży3,99 zł