Jak przyrządzić Shakshuka? | Tylko Zdrowe Produkty

Shakshuka (Szakszuka) to danie z jajek ugotowanych w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, przyprawione kminkiem, papryką, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci. Jest to bardzo ciekawy przepis wykorzystywany zarówno na śniadanie jak i lunch. 

Jak przyrządzić Shakshuke?

  1. Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Mieszaj warzywa przez około 5 minut lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  2. Dodaj czosnek i przyprawy i mieszaj przez kolejną minutę, po czym dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
  3. Gdy cała mieszanina będzie się lekko gotować na wolnym ogniu, możesz rozbić jajka na wierzchu.
  4. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 5-8 minut lub do momentu, aż jajka będą gotowe.
  5. Przed podaniem przypraw jaja solą i dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki i kolendry. 

Smacznego!

Nasza dzisiejsza Shakshuka była przepyszna! Trochę zmodyfikowana, z dodatkiem cukinii, żeby wykorzystać to co pozostało w lodowce 😊🍅🥚🧄🧅🥒🍃🤗

Produkty powiązane

Szakszuka z warzywamiSzakszuka z warzywami
@taginarians Szakszuka z warzywami
Cena sprzedaży49,99 zł Normalna cena59,16 zł
Pomidor czerwony - dostarczymy prosto do Twoich drzwiPomidor czerwony
Tylko Zdrowe Produkty Pomidor czerwony
Cena sprzedaży3,99 zł
Czerwona cebula - dostarczymy prosto do Twoich drzwiCzerwona cebula
Tylko Zdrowe Produkty Czerwona cebula
Cena sprzedaży4,49 zł
Papryka czerwona - dostarczymy prosto do Twoich drzwiPapryka czerwona
Tylko Zdrowe Produkty Papryka czerwona
Cena sprzedażyOd 2,49 zł
Czosnek - dostarczymy prosto do Twoich drzwiCzosnek
Tylko Zdrowe Produkty Czosnek
Cena sprzedaży3,49 zł
star