Jak przyrządzić Shakshuka?

Shakshuka (Szakszuka) to danie z jajek ugotowanych w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, przyprawione kminkiem, papryką, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci. Jest to bardzo ciekawy przepis wykorzystywany zarówno na śniadanie jak i lunch. 

Jak przyrządzić Shakshuke?

1. Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek. Mieszaj warzywa przez około 5 minut lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

2. Dodaj czosnek i przyprawy i mieszaj przez kolejną minutę, po czym dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.

3. Gdy cała mieszanina będzie się lekko gotować na wolnym ogniu, możesz rozbić jajka na wierzchu.

4. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 5-8 minut lub do momentu, aż jajka będą gotowe.

5. Przed podaniem przypraw jaja solą i dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki i kolendry. 

Smacznego!

Nasza dzisiejsza Shakshuka była przepyszna! Trochę zmodyfikowana, z dodatkiem cukinii, żeby wykorzystać to co pozostało w lodowce 😊🍅🥚🧄🧅🥒🍃🤗

 

star