Baba ghanoush z bakłażanem

W języku arabskim „baba” oznacza ojca, a „ghanoush” oznacza zepsuty lub rozpieszczony. Ta popularna na całym Bliskim Wschodzie pasta jest bardziej kremową odmianą hummusu i faktycznie potrafi rozpieścić podniebienie :) Czasami jest rownież przyrządzana z dodatkiem pieczonej papryki lub majonezu - tak naprawdę istnieje nieskończona liczba wariacji na temat Baba ghanoush.

Image of Baba ghanoush z bakłażanem

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

  1. Bakłażan myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 45min do momentu aż się zapadnie.

  2. Ostudzony bakłażan przekrawamy na pół i łyżeczką wybieramy miąższ.

  3. Do miąższu dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, oliwę, czosnek i pastę tahini (ja osobiście wole po prostu ziarenka sezamu a także dorzucam natkę pietruszki).

  4. Wszystko miksujemy na pastę

 

4 wynik(ów)
Od naszych rolników
szt.
10,99 zł

W Twoim koszyku
Promocja
Od naszych rolników
kg lub szt.
Od 1,99 zł 14,30 zł

Wybierz
Od naszych rolników
szt.
3,99 zł

W Twoim koszyku
Od naszych rolników
pęczek
2,50 zł

W Twoim koszyku