Shakshuka
Shakshuka to danie z jajek ugotowanych w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, przyprawione kminkiem, papryką, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci. Jest to bardzo ciekawy przepis wykorzystywany zarówno na śniadanie jak i lunch.
Tylko Zdrowe Produkty!

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
-
Podgrzej głęboką, dużą patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Powoli rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i dalej smaż, aż mikstura będzie pachnąca.
-
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu, aż zmięknie.
-
Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do garnka, mieszaj, aż się wymieszają. Dodaj przyprawy i cukier, wymieszaj i pozwól miksturze gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zacznie się zmniejszać.
-
W tym momencie możesz spróbować mieszanki i przyprawić ją zgodnie ze swoimi preferencjami. Dodaj sól i pieprz do smaku, więcej cukru na słodszy sos lub więcej pieprzu cayenne na ostrzejszą shakshuka (uważaj na cayenne ... jest wyjątkowo ostry!).
-
Rozbij jajka, pojedynczo, bezpośrednio nad mieszanką pomidorów, upewniając się, że rozmieszczone są równomiernie nad sosem. Zazwyczaj umieszczam 5 jaj wokół zewnętrznej krawędzi i 1 na środku. Jajka będą gotować w stylu „over easy” na sosie pomidorowym.
-
Przykryj patelnię. Pozostaw miksturę na wolnym ogniu przez 10–15 minut lub do momentu, aż jajka się ugotują i sos nieco się zmniejszy. Pilnuj patelni, aby upewnić się, że sos nie zmniejsza się zbytnio, co może prowadzić do pieczenia.
-
Niektórzy ludzie wolą, aby ich jaja shakshuka były bardziej rzadkie. Jeśli to twoje preferencje, pozwól sosowi zmniejszyć się na kilka minut, zanim pękniesz jajka na wierzchu - następnie przykryj patelnię i ugotuj jajka do smaku. W razie potrzeby udekoruj posiekaną natką pietruszki.
-
Shakshuka można jeść na śniadanie, lunch lub kolację. Na śniadanie podawaj z ciepłym chrupiącym chlebem lub pitą, które można zanurzyć w sosie (jeśli nie tolerujesz glutenu lub świętujesz Paschę, pomiń chleb). Na kolację podawaj z zieloną sałatką, aby uzyskać lekki, łatwy posiłek.