Shakshuka

 Shakshuka to danie z jajek ugotowanych w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, przyprawione kminkiem, papryką, pieprzem, a także gałką muszkatołową. Danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci. Jest to bardzo ciekawy przepis wykorzystywany zarówno na śniadanie jak i lunch.

Autor:

Tylko Zdrowe Produkty!

Image of Shakshuka

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

  1. Podgrzej głęboką, dużą patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Powoli rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez kilka minut, aż cebula zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i dalej smaż, aż mikstura będzie pachnąca.

  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu, aż zmięknie.

  3. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do garnka, mieszaj, aż się wymieszają. Dodaj przyprawy i cukier, wymieszaj i pozwól miksturze gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zacznie się zmniejszać.

  4. W tym momencie możesz spróbować mieszanki i przyprawić ją zgodnie ze swoimi preferencjami. Dodaj sól i pieprz do smaku, więcej cukru na słodszy sos lub więcej pieprzu cayenne na ostrzejszą shakshuka (uważaj na cayenne ... jest wyjątkowo ostry!).

  5. Rozbij jajka, pojedynczo, bezpośrednio nad mieszanką pomidorów, upewniając się, że rozmieszczone są równomiernie nad sosem. Zazwyczaj umieszczam 5 jaj wokół zewnętrznej krawędzi i 1 na środku. Jajka będą gotować w stylu „over easy” na sosie pomidorowym.

  6. Przykryj patelnię. Pozostaw miksturę na wolnym ogniu przez 10–15 minut lub do momentu, aż jajka się ugotują i sos nieco się zmniejszy. Pilnuj patelni, aby upewnić się, że sos nie zmniejsza się zbytnio, co może prowadzić do pieczenia.

  7. Niektórzy ludzie wolą, aby ich jaja shakshuka były bardziej rzadkie. Jeśli to twoje preferencje, pozwól sosowi zmniejszyć się na kilka minut, zanim pękniesz jajka na wierzchu - następnie przykryj patelnię i ugotuj jajka do smaku. W razie potrzeby udekoruj posiekaną natką pietruszki.

  8. Shakshuka można jeść na śniadanie, lunch lub kolację. Na śniadanie podawaj z ciepłym chrupiącym chlebem lub pitą, które można zanurzyć w sosie (jeśli nie tolerujesz glutenu lub świętujesz Paschę, pomiń chleb). Na kolację podawaj z zieloną sałatką, aby uzyskać lekki, łatwy posiłek.

5 wynik(ów)
Andrzej Majewski
10 szt.
14,00 zł

W Twoim koszyku
Od naszych rolników
kg lub 500g
Od 6,99 zł

Wybierz
Od naszych rolników
szt. lub kg
Od 4,99 zł

Wybierz
Od naszych rolników
kg lub szt.
Od 6,99 zł

Wybierz
Od naszych rolników
szt.
3,99 zł

W Twoim koszyku