Wegetariańskie Carpaccio z Pieczarek
Carpaccio z pieczarek doskonale sprawdzi się jako przystawka czy lekka kolacja. Z lampką białego, wytrawnego wina jest niczym eksplozja smaków. Dzięki wszystkim dodatkom, dość nijakie, surowe pieczarki przenosimy na zupełnie inny poziom.
Kluczowe jest doprawienie, duża ilość ziół, parmezan i oczywiście oliwa, której nie żałujemy. Jeżeli macie wśród znajomych wegetarian to z pewnością ich tym daniem zaskoczycie.
Autor:
Składniki
- 8 dużych pieczarek
- 3 łyżki panko (lub 1/3 czerstwej bagietki)
- garść świeżej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka octu winnego
- skórka z 1/4 cytryny
- garść parmezanu pociętego w płatki
- sól oraz pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie pieczarek
- Pieczarki dobrze umyj i osusz.
- Jeśli skórka jest miękka, obierz, jeśli nie od razu bardzo cienko pokrój w plastry. Im cieniej tym lepiej.
- Przełóż pieczarki do miski, dopraw solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczką octu winnego.
- Dobrze wszystko wymieszaj.
Przygotowanie chrupiących grzanek - panko
- Czerstwą bagietkę przełóż do blendera i zmiksuj na nieco większe kawałki niż miałka bułka tarta. Możesz użyć gotowego Panko, które dostępne jest w większych supermarketach.
- Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oliwy oraz łyżkę masła.
- Wciśnij jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pokruszoną bagietkę i podsmażaj, aż zrobi się złocista.
- Dopraw wszystko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
Przygotowanie gramolaty z pietruszki
- Pietruszkę bardzo drobno posiekaj, dodaj skórkę z 1/4 cytryny, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
- Dobrze wszystko wymieszaj.
Przygotowanie i serwowanie carpaccio z pieczarek
- Ułóż przygotowane wcześniej pieczarki.
- Posyp je obficie gramolatą (pastą z pietruszki).
- Dodaj kawałki parmezanu.
- Posyp całość podsmażoną bagietką - panko.
- Polej obficie oliwą (najlepiej czosnkową ale tradycyjna też będzie dobra).
- Skrop odrobiną octu winnego.
- Dopraw solą oraz pieprzem.